Västsvenska EntomologKlubben - för alla med småkrypsintresse
         
HEM  
Förenings-information  
Program  
AROMIA 2000-talet  
AROMIA 1900-talet  
Artiklar  
Bildgalleri  
Länkar  
   
 

Kvällsexkursion till Råda 15 juni

av

Johnny Lindquist

Under hotfulla moln och med duggregn på rutan styrde vi, som samlats vid Mölndalsbro, vår färd mot Råda säteri. Vi visste att några skulle ansluta vid säteriet, men något osäkra hur många i det rådande vädret.

Väl framme, och som en skänk från ovan, sprack himlen upp och solen strålade. Fler och fler anslöt och till sist var vi inte mindre än 13 personer som började vår vandring ner mot Rådasjön.

Väl nere vid stranden kunde vi konstatera att de vackra sävbockarna (Donacia semicuprea) var i full färd med parning. På skräppa sågs kraftiga angrepp på bladen, efter lite letande hittades också orsaken. Det var verket av en bladbagge (Gastrophysa viridula), som ett par av de kvinnliga deltagarna redan tidigare gett det mycket passande namnet "grön skräppabagge". På nässlor i närheten klängde stora klasar med fjärilslarver, som Chester bestämde till påfågelöga (Vanessa io).

Vi fortsatte längs stranden med avsikt att runda Labberahalvön. Det rotades i stockar och lyftes på stenar. En och annan skogstordyvel (Geotrupes stercorosus) och trädgårdslöpare (Carabus hortensis) hittades.

Ute på Labberas spets kunde vi inte motstå fikasuget längre utan slog oss ner vid en gammal eldstad. Där fick vi bl.a. höra på Görans och Chesters fiskehistorier om hur de minsann dragit upp gammelgösen ur sjön.

Under tillbakavägen praktiserades "paraply-metoden", som går ut på att hålla ett uppochnedvänt paraply under grenar och buskar och sedan slå på dessa. På en lind hittades den inte så vanliga viveln Simo hirticornis, vars grova antenner är klädda med tjocka hår och fjäll. Även en larv av björkmätare (Biston betularia) landade i paraplyet.

En annan fjäril som sågs var liten rotfjäril (Hepiolus nectos).

Före hemfärden stannade vi till vid en delvis murken jätteask, vars stam var beväxt med den vackra svaveltickan. På stammen kröp liten noshornsbagge (Sinodendron cylindricum). I tickorna kunde konstateras liten svampsvartbagge (Eledona agricola) och trädsvampbaggen Dacne bipustulata.

Sist men inte minst kunde några ex av den sällsynta svarta askbastborren (Hylesinus crenatus) grävas fram ur barken.

Även om inte insektsfynden blev så många, kunde vi ändå nöjda åka hem efter en trevlig kvällspromenad i mycket fin natur.

 
  Artikel ur AROMIA
nr 3 2004
 
     

 

Några bilder från exkursionen. Klicka på bilden för en större bild! Samtliga foton: Göran Andersson


Till sidans början

Senast uppdaterad: 2013-05-01